فراخوان مقاله همایش علمی کتابهای تصویری انجمن تصویرگران ایران منتشر شد.
■ آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات: اول مهر ۱۳۹۶ ■
■ کتابهای تصویری (Picture books) نوعی از کتاب (غالباً برای مخاطب کودک) است که از سالهای دور در بازار کتاب جهانی جایگاه خاصی داشته است. با این حال تنها چند سالی است که نیاز به این گونه کتابها در کشور ما مورد توجه قرار گرفته و پدیدآورندگان و ناشران علاقهمند به تولید آن شدهاند.
■ در اینگونه کتابها روایت را متن و تصویر به شکل همزمان شکل میدهند و در کتابهای تصویری موفق، روایت درهم تنیده متن و تصویر چنان چفت و بستی با هم دارند که در صورت حذف متن از تصاویر یا تصاویر از متن هر دو رسانه گنگ و نارسا خواهند بود. این کتابها با اصالت دادن به تصویر، به عنوان زبان، مخاطب را به جهان خوانش تصاویر دعوت میکنند؛ خوانشی که در هر مخاطب میتواند امری فردی باشد و هر شخص بنا به درونیات و ذهنیات خود تصاویر را خوانش کند.
■ در گونهای از کتابهای تصویری، یعنی کتابهای صامت (Silent books)، گاهی متن به طور کامل حذف میشود و کل روایتگری داستان به عهده تصاویر است. گاهی نیز متن با کارکردی مهم، در خلاصهترین شکل ممکن با حذف زواید زبانی و اصالت به جنبههایی از روایت که در ترکیب با تصاویر معنا پیدا میکند، حضور مییابد.
■ در کتابهای تصویری هر چند متن و تصویر استوار اهمیت بسیار دارند اما اصلیترین رکن این گونه کتابها ایده است. رسیدن به ایده کتابهای تصویری از سمت خالق آن که میتواند یک نویسنده یا یک تصویرگر یا یک فرد با هر دو توانایی باشد، مهمترین گام و اصلیترین مسأله این کتابهاست.
■ ایده کتاب تصویری از نقطه صفر خود باید تصویری باشد؛ به این سبب است که شاید اینگونه از کتابها در سنت داستاننویسی ما کمی غریب به نظر بیایند و پذیرش این نوع فکرکردن برای خلق کتاب نوعی ساختارشکنی در سنت نویسندگی در کشور ما به حساب آید. اما حقیقت این است که کتابهای تصویری یکی از مهمترین غذاهای جهان فرهنگی امروز کودکان هستند و در این زمانه که دسترسی به فرآوردههای روز دنیا بسیار سهل و آسان شده، نیاز به تولید دقیق این محصول برای بازار ایران امری ضروری به نظر میرسد.
■ با توجه به افزایش روزافزون مخاطبان و پدیدآورندگان ایرانی اینگونه از کتابها، انجمن تصویرگران ایران در نظر دارد تا در یک همایش علمی یک روزه، که همزمان با هفته تصویرگری برگزار خواهد شد، به این موضوع بپردازد.
۹- بررسی و تحلیل نمونههای موفق کتابهای تصویری در ایران و جهان.
■ زمان اجرای همایش: ۱۴ آبان ۱۳۹۴
≡ راهنمای نگارش مقالات
■ به مقالات برتر جوایزی اعطا و کلیه مقالات ارائهشده در همایش در کتاب همایش منتشر خواهد شد.
■ علی بوذری، مریم جلالی، هدی حدادی، محسن حسنپور، مرتضی خسرونژاد، علیاصغر سیدآبادی و کیانوش غریبپور.